Peringatan untuk aku yang selalu lupa


سُوۡرَةُ آل عِمرَان

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ


[3:8] (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia)".

Wednesday, July 22, 2009

Kalau semua nak jadi pegawai, siapa yang nak jadi kuli?

Apabila tengok perbincangan mengenai dasar-dasar membasmi kemiskinan, ketika itu juga saya terfikir, apakah dasar membasmi kemiskinan ini benar-benar berkesan? Juga setiap kail saya perhatikan perbincangan mengenai kemajuan, atau mengenai sistem pendidikan, saya masih tertanya-tanya, apakah kita mempunyai pelan yang realistik dan bersungguh-sungguh untuk membasmi kemiskinan? apakah definisi kemiskinan kita? apakah definisi kita mengenai kemiskinan sifar? Siapakah yang dilabelkan sebagai orang miskin? apakah kita sudah mempunyai strategi yang berkesan untuk menangani kemiskinan ini?

Apakah sebenarnya kemiskinan ini? Adakah ianya hanyalah suatu nilai subjektif yang digunakan untuk mengukur secara relatif nilai kehidupan manusia? Seorang yang dianggap miskin diMalaysia, mungkin secara relatifnya kaya jika dibandingkan dengan seorang dengan cara yang hidup serupa yang menetap di negara lain, dan mungkin juga seorang yang dianggap kaya diMalaysia, secara relatifnya dalah miskin dinegara lain? Jika seorang yang berpendapatan RM3000 sebulan, tetapi mempunyai "overhead" tetap kehidupan seperti "installment" rumah, kereta dan sebagainya sehingga RM2500 sebulan, adakah dia akan menjadi lebih miskin atau menjadi lebih kaya dengan orang yang mempunyai pendapatan RM800 sebulan, tetapi tidak mempunyai sebarang bentuk "overhead" tetap? Bagaimana pula relatifnya seorang yang berpendapatan RM3000 sebulan tetapi menjalani kehidupan "lifestyle" orang berpendapatan RM1500 sebulan, berbanding dengan orang yang berpendapatan RM5000 sebulan, tetapi menjalani "lifestyle" RM8,000 sebulan?



Bagaimanakah kita mahu menentukan penanda aras untuk kemiskinan itu sendiri?

Saya juga kadangkala tertanya-tanya, jika kita serius untuk membasmi kemiskinan, apakah yang akan kita lakukan? Mari kita buat andaian satu penanda aras kemiskinan pada pendapatan RM2000 sebulan..... Adakah kita akan memansuhkan pekerjaan-pekerjaan yang menawarkan pendapatan sekitar RM800 sebulan yang dirasakan sedikit dan tidak mencukupi? atau adakah kita akan menaikkan nilai pendapatan tersebut kepada nilai yang lebih munasabah seperti RM2000 sebulan... Jika kita mahu memansuhkan pekerjaan yang pendapatan RM800 sebulan, bermakna kita mungkin akan memansuhkan jawatan operator, drebar, opis boy dan sebagainya ... apakah kilang dan syarikat boleh beroperasi jika jawatan-jawatan ini tidak ada didalam sesebuah syarikat atau kilang? Atau pun, kita perlu mengekalkan jawatan-jawatan tersebut, tetapi untuk memastikan mereka tidak berada didalam kategori "miskin", maka kita perlu meningkatkan pendapatan bulanan mereka sehingga sekitar RM2000 sebulan?

Jika andaian taraf kemiskinan pada tahap pendapatan RM2000 sebulan, tetapi masih ade pekerjaan yang berpendapatan dibawah RM2000 sebulan, apakah kita akan dapat mengatasi masalah kemiskinan ini? Bagaimanakah seorang yang berpendapatan RM800 sebulan dapat keluar dari "benchmark" kemiskinan RM2000 tersebut? Adakah beliau perlu bekerja ditempat lain pula supaya nilai pendapatan beliau mencecah "benchmark" RM2000 tersebut?

Atau apakah sistem ekonomi kapitalis dengan ideologi politik demokratik yang sedia ada ini perlu dirombak sedikit dengan pendekatan sosialis untuk memastikan jurang kemiskinan berada pada tahap yang minima, atau adakah dasar ekonomi Islam yang sedang rancak diperkembangkan dinegara ini mampu untuk mestabilkan keadaan ini? atau pun adakah definisi ekonomi Islam ini telah ditafsirkan dengan pendekatan kapitalis yang lebih mementingkan keuntungan dan kekayaan persendirian atau pemilikan..

Secara amnya, banyak perkara didunia ini mempunyai positif dan negatifnya, dan untuk berada didalam stabil, maka kedua-dua nilai ini perlu berada pada tahap yang seimbang... Contohnya ada air panas dan air sejuk... dan ade juga air suam, yang mempunyai relatif keseimbangan suhu antara air panas dan air sejuk... didalam keadaan yang seimbang, sesuatu sistem itu akan berada dalam keadaan stabil... Jika sesuatu sistem tidak berada didalam keadaan stabil, maka biasanya akan terdapat mekanisme yang akan cuba untuk menstabilkan keadaan tersebut ... natural corrective phenomena .... Apakah sistem ekonomi juga mempunyai "natural corrective action" yang tersendiri? Dalam ekonomi, biasanya ditekankan nilai-nilai permintaan dan bekalan- "supply and demand" ... Jika terdapat ketidak seimbangan didalam "supply-and-demand", maka nilai pasaran menjadi tidak stabil dan harga akan turun-naik dan menjadi tak menentu ...

Jadi apakah inisiatif dan strategi kita untuk membasmi kemiskinan ini? Apakah formula kita? Adakah semua orang nak jadi pegawai dan jadi tokey? Adakah semua orang nak jadi jurutera, atau doktor, atau pegawai eksekutif, habis siapa nak buat kerja ikat bata, nak mengimpal besi, nak duduk kat assembely line, nak jadi cashier kat supermarket atau nak tebar roti canai pagi-pagi kat kedai? Siapa yang nak tanam padi, nak tanam jagung, tanam kopi, ternak ikan dan bela lembu? Atau pun kita kena ade satu formula supaya pendapatan-pendapatan orang-orang yang penting ini juga sedia melepasi nilai pendapatan kemiskinan dan seterusnya mereka mempunyai lifestyle kehidupan yang lebih selesa...?

Arrghhhhh ... pening kepala ...




3 comments:

ijad said...

sendiri bos sendiri kuli...

cmk said...

Kids..! Kids..!
Cash..! Cash..!
Kids and Cash..!

Slogan kempen menabung yang sering berkumandang di TV. Tabiat menabung itu bagus, tapi kebanyakan kita menabung untuk menampung kehendak (nafsu) kita berbanding keperluan sebenar.

Kau nak guna sistem kapitalis untuk definisi dan membasmi kemiskinan..? MANA BOLEH..! Bila masa kapitalis ambil berat soal kemiskinan...? Sistem kapitalis bertuhankan wang, kuasa dan kekayaan. Kau tak akan jumpa definisi kemiskinan yang sebenar-benarnya kalau guna kamus ekonomi kapitalis.

Kalau gaji kau RM 5,000 sebulan pun, kau masih dalam kategori 'sampah' dalam sistem kapitalis. Mungkin RM 15,000 sebulan paling tidak untuk melayakkan kau keluar dari kategori 'sampah'. Itu pun masih ada bau-bau sampah sikit.

Pada aku 'natural-corrective' tidak wujud dalam sistem kapitalis. Mana ada elemen pembetulan atau keseimbangan dalam sistem iblis. Kau mati hidup balik 7-8 kali, lepas tu mati pulak, hidup balik jadi katak pun kau tak akan jumpa semua elemen tu dalam sistem kapitalis.

Tapi malangnya hari ini kita dah terlalu taksub dengan sistem ekonomi iblis ini. Maka, sebagai balasan 'cash' dari Allah, kini kita dibutakan Allah daripada melihat intipati sebenar sistem ekonomi yang telah Allah gariskan.

Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kering dan basah kita semua...

zewt said...

sungguhpun kemiskinan terpulang kepada cara hidup individu, ianya patut dianalisa dan patut dibasmi. sebagai bandingan, kita boleh tengok orang di negara barat. tak ramai yang kaya raya, tetapi, ramai yang tidak miskin. Dengan nilai wang yang tinggi, mereka mempunyai kuara pembelian yang lebih ketara.

kita perlu sedar bahawa ekonomi dunia merupakan satu perang yang tersembunyi. untuk terus maju, kita sebagai satu negara perlu "menang". Dengan kemenangan sajalah, kita boleh hidup dengan RM3,000 sebulan... :)

i hope my malay makes sense :)