Peringatan untuk aku yang selalu lupa


سُوۡرَةُ آل عِمرَان

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ


[3:8] (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia)".

Tuesday, November 3, 2009

Kalau tak de pekerja, macamana boleh ade bos?


Baru-baru ini saya telah dijemput untuk mendengar taklimat untuk sebuah pelan "perlaburan" untuk melabur dalam business sarang burung walit. Corak perniagaan memang menarik, pengusaha akan membangunkan suatu kompleks penternakan burung walit secara besar-besaran dengan ratusan lot rumah-rumah burung walit yang dibina seperti lot-lot kedai 3 tingkat. Cara jemputan tersebut dibuat juga bukan main manis lagi,

"Datangla encik, kami ade jamuan buffet dihotel mewah nie, untuk membuat pelancaran pelan perlaburan kami". Saya pun pergila, sebab nak dengar juga pelan perlaburan tu, mungkin boleh berbincang, manalah tahu kalau-kalau pengusaha nie nak JV ke buat perlaburan atas tanah kita kat kampung.

Tapi bila sampai dan berbincang dengan pihak pengusaha, nampaknya pelan perlaburan nie terlampau tinggi risikonya bagi pelabur. Sebuah rumah burung walit tu hendak dijual dengan kos sejuta lebih. Kalau mengikut tinjauan pasaran sekarang, harga kos pembinaan sebuah rumah kedai tiga tingkat mungkin sekitar RM300k-RM500k. Jadi, harga tersebut sehingga RM 1juta saya rasa agak mahal.

Apa pun, mengenangkan terlampau banyak pelan-pelan perlaburan yang telah ade sekarang ini, saya memang agak "skeptikal". Dulu-dulu pun sudah terdapat banyak pelan-pelan perlaburan yang nampak "menarik", tetapi akhirnya hilang begitu sahaja. Perlaburan sebanyak RM10,000, RM 50,000, RM 100,000, hilang begitu sahaja. Pulangan sebanyak 20% sebulan cuma bertahan sebanyak sebulan dua aje, lepas tu dengan duit-duit lesap. Syarikat pengusaha pun hilang begitu sahaja tanpa jejak bayangnya.

Mengapakah keadaan ini berlaku? Apakah yang sebenarnya terjadi? Apakah pelan ini memang telah dirancang sedemikian rupa untuk "menyedut" dan "meleburkan" duit pelabur-pelabur? Atau pelan-pelan ini memang pelan yang "genuine" tetapi gagal? Inilah merupakan sebahagian kekhilafan atau "grey" area yang tak selalu dibincangkan.

Contohnya, dulu-dulu ade skim Pak Man dan pelbagai yang kita tahu skimnya memang berasaskan konsep piramid atau skim cepat kaya, tapi bila sekarang nie skim tersebut di"upgradekan dan dimodified" dengan pelan-pelan perlaburan yang nampak "genuine", apakah perkara ini juga dikira "legal" atau bagaimanakah perkara-perkara ini boleh diatasi?

Kekadang nie konsep-konsep perlaburan sememangnya nampak "genuine".. contohnya perlaburan pokok jati, yang mana setiap pelaburan melabur RM3k-RM10k, lepas tu boleh dapat untung apabila pokok jati tersebut dijual konon-kononnya pada harga RM100k. Tapi apa dah jadi, habuk pokok pun tak nampak. Duit lesap aje begitu saje. Memang betul, masa kita mula masuk duit, pengusaha kata kita boleh keluar balik duit tu bila-bila masa aje. Tapi bila kita nak keluar duit, itu jam itu ofis pun sudah tutup, itu contact nombor sudah kena potong dan itu wang pun sudah hilang.

Jadi apakah yang berlaku? apakah skim-skim perlaburan/"perleburan duit" semacam ini akan terus menjadi satu lagi kemelut skim "cepat kaya"?

Apa pun, aku nie memang orang yang konservatif sikit. Kalau dalam bab-bab duit nie, memang la aku susah nak buat "decision". Dulu-dulu pun ade member ajak masuk "direct selling"/"MLM", tapi lama-lama aku pun poning. Apa taknya, masuk skim MLM, bayar RM10,000, lepas tu konon-konon dapat "insentif" melancong ke Australia.... Aik? Kalau aku nak melancong ke Australia, cuma RM2000 - RM3000 aje kos dah boleh melancong. Baik aku guna duit RM10,000 tu terus pergi melancong. Lagi banyak benda boleh beli kat sana tu.

Apapun, ini cuma pengalaman aku aje. Aku pun tertarik dengan Robert Kayosaki punya 4 kaudran of cashflow, Pekerja, Business Owner, Big Business Owner dan Investor.... Memang best jugak kalau ade financial freedom dan boleh become big time investor, tapi apa-apa hal pun, dunia nie still perlukan semua orang ....

Bos-bos perlukan pekerja... kalau tak de pekerja-pekerja, macamana boleh ade bos?
Investor perlukan business owner... kalau tak de business owner, kat mana investor nak melabur?

Big Business Owner jugak perlukan small business owner untuk support supply chain... kalau tak de small business owner, susah jugak nak meniaga...

Aku rasa setiap manusia ade aspirasi masing-masing... bukan semua orang boleh selesa nak jadi bos, dan bukan semua orang suka nak jadi pekerja... Jadi bos pun bukan senang sangat, banyak benda nak kena pikir... poning jugak kepala bos nak memikir pasal pentadbiran, keewangan dan sebagainya... jadi pekerja boleh relax sikit, tak payah nak pening-pening ....

Jadinya bos-bos nie macam artis jugakla ... Kalau tanpa peminat siapalah saya ....

Cuma, kalau tak de pekerja-pekerja, saya takdela nak jadik bos.....

1 comment:

zewt said...

interesting... very interesting...

pandangan yang sungguh memberangsangkan... :)