Peringatan untuk aku yang selalu lupa


سُوۡرَةُ آل عِمرَان

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ


[3:8] (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia)".

Friday, October 10, 2008

Harga Minyak Terus Menjunam....

Harga minyak dunia nampaknya terus menjunam seperti sebuah kapalterbang yang kehabisan minyak, menyusut sehingga lebih kurang 47% semenjak mencatatkan harga tertinggi sekitar USD147 setong. Terbaru, pada 10/10/2008, harga minyak diniagakan pada sekitar USD77.70 setong dan pastinya ini merupakan satu perkembangan yang agak menarik. Mungkinkah harga minyak petrol kat Malaysia nie akan diturunkan sehingga RM1.80 seliter?
Saya memang akui saya bukan pakar ekonomi, jadi, cacatan blogging saya ini diharapkan dapat dibaca dan dirujuk dengan teliti. Mungkin ade fakta-fakta yang kurang tepat, jadi harapnya pembaca dapat melakukan "counter check" atau "further references", sebulan menjadikan ianya suatu maklumat yang muktamad. Cacatan saya kali ini lebih merupakan persepsi ekonomi dari pemahaman saya sendiri berdasarkan maklumat yang saya dapat hasil pembacaan saya. Tetapi satu perkara yang pasti, teori ekonomi memang berbeza-beza. Contohnya, jika saya membaca artikel membincangkan situasi kredit crunch di US, terdapat pelbagai perbezaan pendapat mengenai krisi tersebut, yang dibincangkan oleh setiap ahli-ahli ekonomi yang berlainan....
Sememangnya kesan krisis kredit di US menunjukkan suatu trend yang membimbangkan??? Tetapi, kebimbangan tersebut mungkin berbeza dari sesebuah negara ke sesebuah negara yang lain. Jika kita mengambil teori dan idea kapitalis didalam sistem ekonomi kita, maka sudah tentu kita akan bimbang sebabnya apa yang berlaku diUS boleh berlaku ditempat kita sendiri. Tetapi, jika ekonomi negara tidak berpaksikan sistem kredit US, tetapi lebih kukuh dengan asas-asas fundamental, maka dari segi logiknya, kesan kejatuhan ekonomi US mungkin hanya akan menyebabkan impak minima terhadap ekonomi Malaysia.
Sistem derivaties, pembelian kontrak hadapan, pembelian kredit dan sebagainya merupakan sistem ekonomi "kreatif" yang dimajukan untuk membolehkan perdagangan ekonomi diniagakan dengan lebih "robust" dengan tujuan membolehkan sistem ekonomi bergerak bebas... tetapi apabila sistem ekonomi menjadi terlampau bebas, ianya akan menimbulkan kesan yang buruk. Samala juga jika kita mengamalkan sistem pergaulan bebas dalam kehidupan sosial kita. Emmang benar, dengan mengamalkan sistem ekonomi bebas, ekonomi akan dapat berkembang dengan pesat, tetapi masalahnya, apakah interaksi dagangan tersebut dijanakan melalau akaun-akaun yang sihat dan kukuh, atau pun sistem ekonomi tersebut hanya dipenuhi oleh "paper value" yang tidak mepunyai asas aset yang mempunyai potensi untuk proses "liquidation" pada suatu kadar yang cepat. Kebanyakan bank-bank mempunyai "paper value" yang tinggi, tetapi tidak mempunyai "cash liquidation" yang kukuh untuk menampung "paper value" tersebut. Contohnya, sebuah bank mungkin mempunyai RM10, tetapi disebabkan transaksi kredit, bank tersebut berkemampuan untuk memberikan pinjaman sehingga RM100, atau mungkin sehingga RM1000... Keadaan ini menjadikan sistem ekonomi terdedah kepada krisis kredit. Keadaan ini juga menjadi lebih buruk apabila sistem central bank juga mengamalkan sistem matawang kredit yang menjadikan nilai matawang semakin menyusut dan kadar inflasi semakin tinggi. Didalam keadaan sekarang, dengan kejatuhan sistem ekonomi US, sepatutnya nilai RM dalam niaga bebas berpotensi melonjak sehingga RM2.00 = USD1.00. Ianya senario yang "reversal" dimana didalam krisis matawang 1997, ekonomi negara merudum teruk dan nilai US melonjak daripada RM2.5/USD kepada RM3.8/USD.
Sebenarnya, isu ekonomi dan matawang ini telah pun banyak kali diutarakan oleh Tun Mahathir dan beliau sendiri pernah cuba untuk mempopularkan penggunaan dinar emas dalam sistem matawang. Sistem dinar emas, atau sistem sandaran emas, merupakan suatu sistem matawang yang sangat stabil. Ianya mungkin akan menyebabkan keadaan pergerakan ekonomi yang menjadi lebih perlahan, tetapi ianya lebih stabil dan mampu memberikan suatu nilaian yang lebih nyata. Ianya lebih stabil kerana matawang tersebut sendiri mempunyai nilai dan tidak bergantung kepada nilai-nilai imaginary. Sistem matawang sekarang yang berasakan kepada permintaan dan pembekalan mungkin akan terus menyebabkan kebimbangan terhadap nilai matawang itu sendiri. Apapun, sistem matawang ini mempunyai kelemahan tersendiri yang menyebabkan terdapat aktiviti mengeksplotasi kelemahan sistem ini untuk keuntungan segera dan keadaan ini akan menyebab berlakunya ketidak seimbangan ekonomi/nilai yang akan menjadi masalah kesan jangka panjang.
Sebenarnya, apabila terdapat krisi macam nie, terdapat pihak-pihak yang akan mengalami kerugian teruk. Dan kebanyakan kerugian tersebut, berbentuk kerugian disebabkan paper loss. Bayangkan ajela dalam tahun 1997, terdapat banyak saham-saham yang mengalami kerugian yang teruk. Saham sebuah syarikat yang diniagakan pada sekitar RM3.00 misalnya boleh mengalami kejatuhan nilai sebanyak 90% sehingga tinggal RM0.30. Masalah saham ialah, ianya berbentuk "paper value" dan tidak mempunyai nilai asas. Dalam suatu perniagaan biasa, jika kita membeli barang, kita akan memiliki barang tersebut, tetapi didalam sistem saham, pembelian sesuatu saham hanya akan menyaksikan transaksi nilai dengan sekeping kertas nilai sahaja, yang nilainya ditentukan pasaran semasa. Sememangnya jika kita membeli saham pada harga RM1.00 dan saham itu naik kepada harga RM3.00, maka kita mendapat keuntungan sebanyak RM2.00, tetapi ini semua suatu transaksi yang imaginary...
Apapun, perkembangan terkini didalam suasana ekonomi duna ini sudah menjadi semakin menarik, sama menarik dengan keadaan politik Malaysia kini yang menyaksikan perlumbaan untuk merebut kerusi-kerusi "kuasa" didalam UMNO. Well at least, we know already that we sould be expecting to get a new PM soon, unless, there is a very-very-very-very unforseen circumstances happening along the way (well I guess it is not a very uncommon event these days).... Apa pun daripada perkembangan terkini, nampaknya Datuk Seri Najib mendahului pencalonan untuk Presiden dan Tan Sri Muhyidin untuk jawatan Timbalan Presiden, suatu perkembangan yang menarik dan saya rasa agak bijak. saya kira Tan Sri Muhyidin merupakan seorang yang bijak berpolitik, dan bertanding untuk jawatan Timbalan merupakan sesuatu langkah yang bijaksana...
So what is my prediction for UMNO new line-up after March 2009?
Saya rasa UMNO kali ini akan menjadi lebih positif dan mampu mengambil inisitaif dari perkembangan-perkembangan semenjak 2004 dan melalui inisiatif baru akan menjadi lebih dinamik. Apa pun perkembangan UMNO kali ini kan menjadi lebih menarik, almaklumlah, kita sedang menanti untuk mendapat PM baru dan DPM baru, dan mungkin jugak lepas March 2009
dapat menyaksikan susunan kabinet baru...

7 comments:

man syawal... said...

Harga minyak nie betul-betul tak stabil, rasanya baru aje sebulan dua nie naik sehingga USD147, nie dah turun sehingga USD77...

Mungkin agaknya ade hikmat disebalik kelembapan ekonomi sekarang nie kut,..

kikiEy said...

saya setuju,

harga minyak skang xstabil.
da jatuh.

trimas kerna sudi singgah ke blog.

selamat hari raya:]

ijad said...

bila ekonomi jatuh.. orang tak ada duit...bila orang tak ada duit..minyak tak laku ler..bila tak laku...harga minyak jatuh ler..

Danielle_Corleone said...

jatuh dan terus jatuh. laju lagi.

Letting the time pass me by said...

man syawal
Memang betul harga minyak tak stabil.. hopefully there is something positive soon...

kikiey
sama-sama.. kalau ade masa jengok-jengokla blog nie selalu...

ijad
memang betul... itu teori ekonomi yang paling tepat sekali...

danelle_corleone
Bila pulak harga minyak nak turun kat Malaysia nie???

MODERATOR indie said...

bro jom perform band. indie rock style!


perghhhh...lu belasah gitar karan macam makan kuaci daa.

lu main gitar. bagi wa distortion kan suara bagi nyanyian ye. hahaha


amacam?



Salam Lebaran dan Kehijauan. maaf zahir dan batin. Salam Ukhuwah Silaturaheemm...

Letting the time pass me by said...

moderator indie
No problem bro... kat channel u-tube banyak lagu boleh pilih... http://www.youtube.com/user/segiperkasa

Nanti lu nyanyi, gua kasi tambah special effect sikit...